Duo Hartman – Van IJzerlooij

Op 30 september j.l. was het dan zover, de première van “Herfstklanken” in de Barthkapel in Den Haag. Meerdere premières omdat naast het eerste concert als DUO HARTMAN – VAN IJZERLOOIJ ook de wereld première van ‘Elegie’ gecomponeerd door de Franse componist Gilles Herbillon plaatsvond. In een gevarieerd programma speelde het duo voor de pauze een mooi sfeerduet van Eugène Bozza gevolgd door Elegie, waarna Ephraïm de 2e cello suite van J.S. Bach uitvoerde. Na de korte pauze waarin de musici het publiek begroetten, speelde Theo ‘Intrada’ van de Nederlandse componist Otto Ketting. Hierna stonden ‘Irish Folksongs’ van Sharon Davis, Mercurius Zuil van Ephraïm van IJzerlooij zelf en Astor Piazzolla’s 4e Tango Étude gespeeld door Theo op flugelhorn op het programma. De finale was ook een Nederlandse première met ‘3Blues’ van de Amerikaanse componist Scott Robbins. Na mooie bloemen ontvangen te hebben speelde het duo nog een encore uit ‘Sonnerie’ van Daniele Zanettovich en wel de delen Hymne en Ostinato. Na afloop werd er gezellig met het publiek nagesproken met een goed glas wijn.

 

Duo Beyond Limits @Capelle Bruijst

Ondanks het slechte weer bij ‘Capelle Bruijst’ trad Duo Beyond Limits op zaterdag 22 september j.l. als eerste ensemble gewoon op. Het aanwezige publiek mocht bij de musici voor de regen schuilen en kregen zo een intiem concert voorgeschoteld. Al met al toch veel muzikale gezelligheid. Capelle Bruijst bedankt voor de uitnodiging!

Continuous Brass @Capelle Bruijst

Continuous Brass in actie tijdens ‘Capelle Bruijst’. Regen en wind teisterde het festival maar er werd toch vol van leer getrokken aan het Slotpark in Capelle aan den IJssel waar wij met het koperkwartet als derde ensemble die middag de finale mochten verzorgen. Het publiek zocht haar heil binnen bij ons in de muziektent en zo werd er toch van dichtbij zichtbaar genoten van ons gevarieerde lichtklassieke programma. Capelle Bruijst bedankt voor de uitnodiging!

Continuous Brass@Muziek in de Wijk Bezuidenhout


Op zondag 16 september j.l. heeft het koperkwartet van Continuous Brass opgetreden in Den Haag bij Muziek in de Wijk Bezuidenhout. Het was een spetterend optreden, mooi weer en een goede publieke belangstelling. Leuk podium met 6 concerten verspreid over de zomer. Continuous Brass begon met de spectaculaire Fanfare for Bima van Leonard Bernstein. Hierna werden een aantal stukken van W.A. Mozart en J. Haydn uitgevoerd. Eigentijds repertoire was er zeker ook en wel het spannende ‘Instants d’Aventure comme au Cinéma’ van Arnaud Meier. Tussen twee kopertrio’s in speelde tubaist André Vulperhorst ‘Fnugg’ van de Noorse componist Oystein Baadsvik. De solist kwam uit de verte aanlopen en het publiek zichtbaar verrast genoot volop van het virtuoze stuk.

 

Voor de pauze speelde het kopertrio ook nog de finale van Trio for Brass van Vaclav Nelhybel, een thema met een reeks virtuoze variaties. Na de korte pauze speelde het koperkwartet nog enkele lichte werken zoals Brass Polka van Joseph Horovitz, Tangolla van Alain Lopez en het zwoele Alla Cubana van Thierry Thibault.

Komend weekend op zaterdag 22 september wordt dit programma nogmaals gespeeld tijdens ‘Capelle Bruijst’, een ééndags festival in Capelle a/d IJssel, locatie Slotpark tussen 16.30-17.30 uur. Voor meer informatie over dit festival zie http://www.capellebruijst.nl

 

Duo Hartman – Van IJzerlooij ‘Première’

Uniek concert voor cello en trompet op zondag 30 september 2018 in de sfeervolle ambiance en goedklinkende Barthkapel in het centrum van Den Haag. Met o.a. de Wereldpremière van ‘Élegié’ van Gilles Herbillon. De componist schrijft hier zelf over:“in 2008 wilde ik een melancholische aria voor trompet componeren waarbij de cellopartij als hartslag zou fungeren. Vanuit deze ritmische hartslag is een langzame dans in een 11/8ste maatsoort ontstaan. Dit is dan ook de ‘pulse’ van het oude Griekse Elegie dichtrijm, een slag minder dan het Alexandrijn (12/8). Hierdoor wordt een Elegie beschouwd als een droevig gedicht”. Begin mei 2018 heeft het nieuwe Duo Hartman – Van IJzerlooij ‘Élegié’ al een keer opgenomen. Hun audio vertolking is te beluisteren via de volgende link: https://youtu.be/0tQ9wh-_Kjo

In de Barthkapel zullen op 30 september beide musici zowel soleren als de dialoog met elkaar aangaan. Op het programma staan verder ook de 2e cellosuite van J.S. Bach en duocomposities van Sharon Davis en Scott Robbins, beide duo’s tevens Nederlandse premières. Reserveren kan per email: theohartman@live.com, dit mede ook gewenst in verband met de logistiek en catering. Voor verdere details zie onderstaande concertflyer.