Instrumenten

Op welke instrumenten kun je les krijgen?
Bij ‘Trompetnet.nl’ geef ik lessen in de kleinkoperfamilie (trompet, cornet en bugel), trombonelessen voor kinderen en muziektheorie voor jongeren en volwassenen. Ook geef ik coachinglessen aan koperensembles. Dit kan zowel éénmalig als op structurele basis. Voor het vinden van een juist instrument geef ik graag advies en heb een netwerk van vertrouwde muziekzaken door de jaren heen opgebouwd.

De kleinkoperfamilie bestaat dus uit de trompet, cornet en bugel. Op deze instrumenten kun je in veel orkesten spelen, van jazzband tot harmonieorkest, van brassband tot fanfare en van salsaband tot symfonieorkest. Als soloinstrument is het leuk om bijvoorbeeld met orgel samen te spelen, zeker in een kerk klinkt dat fantastisch. 

Trompetten klinken vrij hoog en hebben een doordringende toon. Je kunt zeker met een trompet in vrijwel elk orkest of band terecht. Cornetten kinken iets minder scherp en met dit instrument kom je het beste in een brassband tot je recht. Vroeger had je veel cornetsolisten die heel virtuoos konden spelen. Bugels klinken heel rond en warm en zijn heel belangrijk in een fanfareorkest. Als je wat verder bent is de bugel ook heel mooi in de jazzmuziek. Trompetten zijn er al heel lang. In de oudheid werd er al op een ramshoorn gespeeld, de sjofar. In de barokperiode was vooral de natuurtrompet (zonder ventielen) heel populair. Vanaf ongeveer 1820 hebben de trompetten 3 ventielen waarmee je alle tonen binnen een oktaaf kunt spelen. Dat noemen we de ‘chromatische trompet’. Met behulp van lipspanning, ventielcombinaties en zeker ook een juiste ademhaling kunnen alle tonen gespeeld worden, handig voor liedjes!

De grootkoperfamilie bestaat uit de trombone, hoorn, bariton, euphonium en tuba. Net als bij de trompet kun je in heel veel orkesten en bands hiermee terecht. Trombones klinken vrij laag en hebben een krachtige toon. In vroegere tijden had je ook trombones met ventielen. Tegenwoordig speelt men vooral op de schuiftrombone. De schuif wordt ‘coulisse’ genoemd en hiermee kun je alle tonen binnen een oktaaf spelen. Met behulp van lipspanning, schuifpositie en zeker ook een juiste ademhaling kunnen alle tonen gespeeld worden en daarmee heel veel liedjes!