Al een paar maanden ben ik bezig met een speurtocht naar mondstukken die goed functioneren op de diverse instrumenten die ik gebruik. Daarbij is het van belang dat bij wisselen tijdens een concert ook het speelgevoel snel goed aanvoelt. Bij het kiezen van een mondstuk zijn een aantal zaken van belang zoals de rand (rim), de ketel (cupdiameter) en de stift (backbore). Bij het laatste onderdeel hoort dan ook het mondstukgat (throat). Er zijn merken waarbij je afzonderlijk de rand en cupdiameter kunt variëren met diverse backbores al naar gelang welke toon je nastreeft. Dat kan van een zo vol mogelijke klank zijn tot een veel scherpere en hierbij is het van belang welk repertoire je beoogt te spelen. Over het algemeen gesteld zal een ondiepere cup voor een scherpere toon zorgen en een diepere cup voor een voller geluid. Wil je goed excelleren in het hogere register dan is een te grote cup weer nadeliger voor het resultaat en raak je sneller vermoeid. De cupdiameterkeuze hangt ook af van de fysieke gesteldheid van een koperblazer. Wat betreft de rand van het mondstuk kan je stellen dat een scherpere rand je sneller weerhoudt teveel kracht te gebruiken en een vlakkere het uithoudingsvermogen verbetert. Een iets meer randje geeft daarentegen weer meer trefzekerheid. Dit lezende kan er al geconcludeerd worden dat één en ander veel research vereist. Uit eigen ervaring kan ik aangeven perioden te hebben gehad waarbij ik langdurig een set mondstukken naar tevredenheid voor dat moment heb gebruikt. In andere fases werd ik weer meer geïnspireerd tot bepaalde zoektochten en experimenten. Veel gebruikte mondstukmerken zijn Vincent Bach, Warburton, Klier (JK), Bruno Tilz, Yamaha, Denis Wick, Schilke, Reeves, Bush, Curry etc.
In het najaar van 2016 kocht ik een nieuwe cornet en dat was de opmaat tot mijn kennismaking met het Engelse merk Alliance. Op het internet vind je niet veel gebruikerservaringen en de te vinden schaarse informatie is al redelijk gedateerd. De cornet- en bugelmondstukken die ik nu sinds een paar maanden bespeel hebben een volle, aangename en pure klankkleur. Ze zijn erg zuiver qua intonatie en hebben zoals alle Alliance kleinkoper mondstukken een prettige rand, niet te scherp maar ook niet te vlak en zorgen mede (naast natuurlijk veel oefenen) voor een goed uithoudingsvermogen. In tegenstelling tot Amerikaanse merken is de toon meer brassband-achtig rond en vol dan scherp. Op de bes-cornet heb ik voor het moment gekozen voor de Alliance 2A met een cupdiameter van 16.75 mm waarbij ik de 2B -eveneens met een 16.75mm cupdiameter maar iets ondieper dus- ook nog wil testen. De 2B is de equivalent van de Denis Wick 3B- een veel gebruikt solocornetmondstuk. Mijn Schilke C-cornet heeft een nieuw leven gekregen door de Alliance 1A en 1B mondstukken met cupdiameter 17.00 mm en hierbij zorgt de iets grotere afmeting voor een betere zuiverheid. De cornetklank is ook een stuk milder geworden door de mondstuk keuze en gebruik ik deze cornet nu regelmatig in het ‘Triple Berry Trio’ samen met cello en piano.
Op de bugel merk ik dat de Alliance 3fl – eveneens met een 16.75mm cupdiameter verfijnder is dan de Denis Wick 2fl. Aangezien ik blij verrast was door deze mondstukken besloot ik ook de trompet mondstukken van Alliance te gaan uitproberen. Aanvankelijk waren die wat lastiger bij de reguliere muziekwinkels (ook online) te vinden maar mijn eerste vangst was de no.4 die als equivalent een Vincent Bach 1X heeft. Verwarring alom in eerste instantie omdat dat toch wel erg groot leek. Dat valt mee omdat de no.4 op het beroemde Mount Vernon model 1X van voor 1970 is geïnspireerd. De cupdiameter is 17.00 mm en de cup loopt iets wijder uit dan bij een 1c maar is niet megadiep. Het resultaat op mijn bes-trompet is dan ook zeer prettig. Door de fijne rand heb ik mede een goed uithoudingsvermogen, het mondstuk is behoorlijk direct met duidelijke articulatie en projectie, spreekt ook enorm aan met goede trefzekerheid vandien. Voor gebruik met C-trompet was ik minder enthousiast omdat ik een zekere warmte in de klank hier minder ondervond. Daarom toch maar de moeilijk verkrijgbare no.5 met een veel diepere (cornet)cup maar weer wel met een 16.75 mm cupdiameter aangeschaft. Dit mondstuk staat te boek als een crossover mondstuk voor cornettisten die incidenteel ook wel eens trompet spelen aldus Roger Webster het brein mede achter de Alliance producten. Hij waarschuwde mij persoonlijk voor een mogelijke teleurstelling. Inderdaad is de cup dermate diep dat het zeker op C-trompet (bij mij) niet werkt. Op bes-trompet wel beter maar dan wel in het lagere register met dan een heel vol geluid! Ik gebruik het mondstuk nu hoofdzakelijk voor de warming-up want er kan lekker veel lucht doorheen-:).
Voor de C-trompet werkt de no.3 eveneens met een cupdiameter van 17.00 mm tot nu toe goed. Dit model is gemodelleerd op de Vincent Bach 1C en heeft dan ook meer een cupvorm dan de wijdere no.4. Onderling wisselen tussen deze maten gaat goed mede door dezelfde cupdiameter en rand. Eén van mijn leerlingen heeft nu ook de overstap naar een Alliance no.8 gemaakt. Dit nummer met een cupdiameter van 16.25 mm is de equivalent van een 7C VB Mount Vernon model en spreekt ook enorm makkelijk aan met een zeer goed hoog register! Explosief met een toch vol genoeg geluid. Voor mij is de speurtocht nog niet af. Voor D- en Estrompet wil ik de no.7 met een cupdiameter van 16.50 mm ook nog proberen. Deze is te vergelijken met een VB 2c/3c volgens de brochure. Mocht ik nog eens vaker weer in symfonisch verband gaan spelen dan is er nog de no.2 met een cupdiameter van 17.25 mm met een diepe cup. De mondstukken zijn verzilverd of tegen een geringe meerprijs met een verguld randje hetgeen handig kan zijn als je snel last hebt van lip irritaties. Esthetisch zou het ook mooi kunnen zijn maar persoonlijk vind ik de verzilverde modellen er hip genoeg uitzien. Mochten er andere amateur- of professionele koperblazers zijn die ook Alliance mondstukken gebruiken en hun ervaringen willen delen dan kan dat prima op http://www.facebook.com/trompetnet.nl Ik plaats jullie reacties graag!!
Update Alliance trompetmondstukken op 11-9-2017:
Inmiddels is de Alliance 7 op de C-trompet een vertrouwd mondstuk geworden zeker in sololiteratuur en kamermuziek. Het voelt trefzeker aan met een mooi rond geluid. Op de D- en Estrompet is het mondstuk ook effectief. Voor de Bestrompet is de keuze al een paar maanden gevallen op de Alliance 6, vergelijkbaar met een VB 2b cup. Zo is het goed wisselen tussen C- en Bestrompet met elk een eigen mondstuk en een prettig aanvoelende rand!