Mag ik u voorstellen: ‘Ephraim van IJzerlooij cellist bij Triple Berry Trio’

Ephraim van IJzerlooij werd geboren op 12 februari 1983 in Zeist en begon op 7 jarige
leeftijd met muzieklessen pr coverfoto E. van IJzerlooij(lier en blokfluit). Op 9 jarige leeftijd begon hij met cellolessen en ging daarna naar de Jongtalentklas bij Maarten Mosterd aan het Conservatorium van Amsterdam. Sinds 2002 studeerde Ephraim cello aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag; eerst bij Monique Bartels, sinds 2005 bij Dmitri Ferschtman. 16 mei 2007 heeft Ephraim zijn Bachelor eindexamen cello met goed gevolg afgelegd. Hij studeerde zijn laatste 2 jaar voor zijn Master bij Dmitri Ferschtman aan hetzelfde instituut met de specialisaties: orkestspel, kamermuziek en solospel. Zijn eindexamen Master of Music op 29 september 2009 is door de commissie zeer gewaardeerd. Het is gewaardeerd met een 9, met onderscheiding voor de poëzie in zijn spel.

Ephraim volgde masterclasses bij onder anderen Quirine Viersen, Harro Ruijsenaars, Michel Strauss, Valter Despalj, Vladimir Perlin, Bernard Greenhouse, Menahem Pressler, Natalia Gutman, Yo Yo Ma, Osiris Trio, Storioni Trio en Brodsky Kwartet, Vermeer kwartet, Jerusalem kwartet. Tijdens de NJO zomeracademie 2006 voerde hij de cellosectie aan in vier programma’s. In die samenstelling speelde hij onder meer op het Schleswig Holstein Musikfestival en het Edinburgh International Festival. In 2006 werkte Ephraim samen met Sofia Gubaidulina aan de uitvoering van haar “Am Rande des Abgrunds”, onder meer tijdens de Cellobiënnale in Amsterdam. Het zijn dierbare herinneringen geworden. Sofia Gubaidulina speelde bij die gelegenheid een van beide aquafoons. Ephraim liep stage bij het Residentie Orkest.

Van februari tot 15 mei 2008 volgde Ephraim de Ligeti Academy van het Asko-Schönberg ensemble. Ephraim is een toegewijd kamermusicus. Hij speelt in het ‘Mesdag Pianotrio’ met violiste Heleen Kuiper en pianist Henk Mak van Dijk. Daarnaast speelt Ephraim sinds 2012 in het ‘Orion Trio’ met zangeres Cileke Angenent en pianist Wolter Willems. Ook vormt hij het vaste ‘Duo Picasso’ met de Spaanse pianiste Celia García-García sinds 2011. Tevens geeft hij concerten met eigen composities en composities van Imke Jelle van Dam met ‘Duo IJzerlooij-Van Dam’.

Sinds 2015 maakt Ephraim deel uit van het ‘Triple Berry Trio’ met Theo Hartman en Armin Segger. Zij spelen een gevarieerd modern repertoire voor trompet, cello en piano.

Daarnaast speelt hij in ‘Trio Jardin des Images’ met violiste Evelien van der Kamp en pianist Stefaan Brakkee (www.jardindesimages.nl). Hij speelt ook concerten met pianist Maurice van Schoonhoven. Ephraim heeft zich ook als cellodocent ontwikkeld en heeft zich in 2014 aangesloten bij het door Wouter Mijnders opgezette docentennetwerk: vivaldimusiclessons.nl

Ephraim speelt op een cello gebouwd door Daniel Roye, 2004 te Amsterdam.

Geplaatst in Productions.