Mag ik u voorstellen ‘Theo Hartman trompettist bij Duo Beyond Limits’

Op 9-jarige leeftijd is Theo op de cornet begonnen in Den Haag bij harmonievereniging T.A.V.E.N.U. onder leiding van dirigent Jan Schellevis (Amsterdamse Politie Kapel). Trompetles heeft hij vervolgens gehad van Henk Bakker (Koninklijke Militaire Kapel), Theo Laanen (Residentie Orkest) en John Taber (Residentie Orkest) bij wie Theo tijdens zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag gestudeerd heeft. Tijdens zijn studiejaren heeft hij regelmatig projecten meegespeeld in het Conservatoriumsymfonieorkest, in vele moderne ensembles o.a. onder leiding van dirigent Reinbert de Leeuw, de Conservatoriumbigband onder leiding van jazzpianist Frans Elsen en stage gelopen bij het Residentie Orkest met als mentor 1e trompettist Arend van der Knaap. Tevens speelde Theo jarenlang in Big Band Voorschoten waar hij al swingend met de jazzmuziek in aanraking kwam.

Na in 1983 succesvol in Den Haag afgestudeerd te zijn voor ‘Muziekonderwijsakte B’ en een jaar meegewerkt te hebben aan de oprichting van zowel het Haags Kamerorkest onder leiding van dirigent Lucas Vis en het Nederlands Theater Orkest in Amsterdam onder leiding van dirigent Jules van Hessen kreeg Theo in 1985 de kans om in Israël bij het Haifa Symfonie Orkest auditie te doen. De auditie lukte en kort daarna was zijn eerste contract als 2e/plv.1e trompettist bij een professioneel symfonieorkest getekend en de verhuizing naar Israël een feit. Theo heeft tussen 1985-1990 in Haifa gewoond en gewerkt. Naast de orkestbaan heeft hij ook op veel Israëlische muziekscholen lesgegeven, o.a. bij de muziekscholen Haifa, Akko, Hatzor ha Gallilit en kibbutz Kfar Blum met Engels en Hebreeuws als voertaal. Ook was Theo lid van het Haifa Koperkwartet en heeft hij via ‘Art for the people’ in Tel Aviv veel concerten met dit koperkwartet door geheel Israël verzorgd. Kortstondig is hij ook nog 1e trompettist bij het Israël Sinfonietta onder leiding van dirigent Mendi Rodan geweest tijdens de uitgebreide toernee door de Verenigde Staten met o.a. een concert in Carnegie Hall New York, Canada en Engeland in 1987. Bij de 1e trompettist Ken Cox van het Israël Philharmonisch Orkest in Tel Aviv heeft Theo ook nog vele inspirerende lessen ontvangen.

In 1990 besloot Theo terug te keren naar zijn geboorteland Nederland. Al snel kon hij regelmatig bij Nederlandse symfonieorkesten remplaceren zoals het Radio Symfonie Orkest, het Noordhollands Philharmonisch Orkest en later ook bij de Koninklijke Militaire Kapel in Den Haag. Tevens heeft Theo in die periode deelgenomen aan projecten bij het Nationaal Toneel, het Bernsteinproject van stichting KunstWerk onder leiding van dirigent David Stahl die zelf veelvuldig met maestro Leonard Bernstein op Broadway had samengewerkt en heeft Theo ook nog een jaar met de musical ‘Westside Story’ geproduceerd door Van den Ende Producties door geheel Nederland heen ruim 100 voorstellingen swingend in de orkestbak verzorgd. Vanaf 2000 heeft Theo ook veel ervaring gedurende ruim 10 jaar opgedaan in het begeleiden van opera’s, oratoria en andere koorwerken met Continuo Rotterdam. Menig keer stonden de soli van Händel’s ‘The trumpet shall sound’ en Bach’s ‘Weihnachts Oratorium’ op zijn lessenaar. Masterclasses heeft  Theo door de jaren heen gevolgd bij Markus Stockhausen, Charles Toet, Don Smithers, Pierre Thibaud, Peter Masseurs, Theo Wolters, Jos Verspagen en Willem van der Vliet.

Sinds 2006 is Theo tevens trompettist en initiator van het koperensemble ‘Continuous Brass’ waarmee al vele optredens in wisselende bezettingen op de Nederlandse podia zijn geweest, voor meer informatie over dit ensemble en audio- en videomateriaal zie: www.trompetnet.nl/continuousbrass Ook in kerken is Theo veelvuldig te beluisteren geweest met ‘Duo Hartman-van der Vlies’ waarmee diverse recitals in de Randstad voor trompet en kerkorgel zijn gespeeld met als hoogtepunt in 2008 het 300-jarige jubileum van St. Mary’s Anglican and Episcopal Church in Rotterdam bijgewoond door toenmalig Koningin Beatrix. Tijdens deze feestelijke dienst had het duo een uitgebreide solistische bijdrage.

Als koperdocent is Theo sinds 1992 in Nederland werkzaam (geweest) bij de muziekscholen Westland, ToBe cultuurcentrum, Warmond, Capelle aan den IJssel, SKVR Rotterdam alsmede de Lierse muziekverenigingen Liora en Excelsior. Sinds 2014 heeft Theo ook zijn cultuurbedrijf ‘Trompetnet.nl’ waarbij hij muzieklessen verzorgd voor klein koper, trombone, ensemblecoaching en muziektheorie. Meer informatie online kan hiervoor bekeken worden via www.trompetnet.nl Naast het lesgeven, organisatie & public relations voor Continuous Brass heeft Theo ook ‘TNCB Productions’ opgericht waarmee hij kan en wil bemiddelen voor kleine(re) kamermuziekensembles. Meer informatie hieromtrent is te lezen op http://www.trompetnet.nl/tncb-productions Voor ToBe cultuurcentrum is Theo ook jarenlang gastheer en organisator van de kamermuziekserie ‘ToBe in de Oudheidkamer’ in Ridderkerk geweest.

In 2015 heeft Theo samen met pianist Armin Segger en cellist Ephraim van IJzerlooij ‘Triple Berry Trio’ opgericht met de unieke samenstelling van trompet, cello en piano. Dit trio speelt een gevarieerd modern origineel repertoire van hedendaagse zeer goed toegankelijke componisten. Veel composities zijn van na 2000 en de ambitie is om wereldwijd componisten te enthousiasmeren het repertoire voor deze verrassende combinatie uit te breiden. Meer informatie over Triple Berry Trio is te lezen op http://www.trompetnet.nl/triple-berry-trio

Als orkesttrompettist heeft Theo in juni 2015 meegespeeld als 1e trompettist bij het Hanze Orkest in Zwolle met de vijfde symfonie van Gustav Mahler onder leiding van dirigent Frank Adams in een samenwerkingsverband met het Wageningse studentenorkest WSKOV. Met het Nederlands Begeleidings Orkest speelde Theo als 1e trompettist in november 2015 twee spannende concerten, te weten het ‘Deutsches Requiem’ van Johannes Brahms met het Amsterdams Gemengd Koor in het Concertgebouw in Amsterdam en de gehele ‘Hohe Messe’ van Johann Sebastian Bach in Lelystad in het Agoratheater met Oratoriumvereniging Stella Maris.

Op social media is Theo zeer actief om zijn instrument, ensembles en passie voor de muziek in het algemeen onder de aandacht te brengen. Op de volgende platforms kunt u hier uitgebreid over lezen, zie www.facebook.com/trompetnet.nl www.facebook.com/continuousbrass.nl en www.facebook.com/tripleberrytrio Op Twitter is Theo te volgen onder de naam www.twitter.com/theohartman070 en op Linked-in is zijn profiel te lezen bij www.linkedin.com/in/theohartman070

In het najaar van 2017 is Theo een nieuw avontuur samen met klassiek gitarist Yiannis Giagourtas aangegaan. Onder de naam ‘Duo Beyond Limits’ zullen zij op zondagmiddag 17 december a.s. in de sfeervolle historisch Barthkapel aan de Brouwersgracht 2K in het centrum van Den Haag hun première spelen met werken van Johann Sebastian Bach, Jean-Baptiste Loeillet, Meredith Connie, Laurent Boutrous, Joaquin Rodrigo, Erik Satie, Marco de Goeij en Gilles Herbillon. Voor 2018 hebben Yiannis en Theo de ambitie om een breed repertoire voor deze verrassende samenstelling van gitaar en trompet, zeker uniek te noemen in Nederland, te exploreren. Verschillende componisten internationaal hebben al aangegeven geïnteresseerd te zijn om nieuwe werken te willen gaan creëren.

Tijdens recitals speelt Theo gevarieerd op trompetten, cornet en bugel van merken als Vincent Bach, Schilke, XO Brass, Carol Brass, Schagerl, Scherzer, Benge, Selmer en Martin Peter.

Geplaatst in Productions.