Mag ik u voorstellen ‘Yiannis Giagourtas gitarist bij Duo Beyond Limits’

Yiannis Giagourtas is in 1981 geboren in Alexandroupoulis, Griekenland. Hij heeft zijn muziekstudies behaald in Griekenland aan het Atheneum Conservatorium “Maria Kallas” onder begeleiding van Evangelos Assimakopoulos. Hij heeft zijn Solisten Diploma behaald met de hoogste onderscheidingen, unaniem beloond met een 1e prijs en een Gouden Medaille voor zijn uitstekende prestatie. Tegelijkertijd heeft Yiannis een graad behaald in ‘Accounting and Finance’ aan de University of Macedonia in Thessaloniki, Griekenland. Yiannis heeft zijn muzikale ontwikkeling drie jaar lang voortgezet bij Oscar Ghiglia. In 2008 is hij aangenomen met een studiebeurs voor Ghiglia’s klas op de pretentieuze ‘Academia Chigiana’ in Siena, Italië. Tussen 2009 en 2010 heeft Yiannis zijn Master’s Degree in Performance in de klas van John Feeley aan DIT College of Music and Drama in Dublin, Ierland, behaald en is geslaagd met een onderscheiding van eerste klasse. In 2011 is Yiannis begonnen aan een tweede Master’s degree aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Onder begeleiding van Zoran Dukic is hij geslaagd met de hoogste onderscheiding van de alumni van dat academisch schooljaar.

Yiannis geeft regelmatig concerten, zowel solo als met een kamermuziekorkest en geeft masterclasses en lezingen door heel Europa. Zijn meest recente tour bracht hem naar Duitsland, Nederland, Servië, Cyprus, Ierland, Oostenrijk en Griekenland. Als solist heeft Yiannis met het orkest van het Public Conservatory of Thessaloniki een concert uitgevoerd. In 2002 is hij beloond met de Eerste Prijs in de Nationale Competitie van Veroia, opgedragen aan Dimitri Fampas. In 2008 is Yiannis uitgenodigd om deel te nemen aan een documentairefilm over het leven en het werk van de Griekse gitaarmaker Pavlos Gypas welke is uitgezonden op de nationale televisie in Griekenland. Met de Gitaarsalon in Enkhuizen, Nederland, heeft Yiannis een uitzending opgenomen voor de Nederlandse klassieke muziekzender BravaNL. Yiannis heeft voor het project nauw samengewerkt met de welbekende Griekse componist Nikos Mamangakis voor een transcriptie en opname van een aantal van diens werken. In 2012 heeft de president van de Griekse Componistenbond en Hoogleraar Theodore Antoniou zijn tweede concerto voor gitaar en strijkorkest, speciaal voor Yiannis gecomponeerd. De wereldpremière is gehouden met Yiannis als solist op het Kamermuziek Festival, georganiseerd door het Koninklijk Conservatorium van Den Haag in 2013.

In 2010 heeft Yiannis de eerste prijs behaald tijdens de International Music Competition van de Faculty of Applied Arts in Dublin, Ierland, een competitie open voor musici van alle instrumenten. Tijdens ditzelfde jaar was Yiannis finalist tijdens de International Guitar Competition in Berlijn en The Second World Guitar Competition in Novi Sad, Servië. Yiannis heeft in november 2015 zijn soloalbum ‘Guitar Echoes’ met muziek van Albeniz, Paganini, Rodrigo, Theodorakis, Regondi, Tarrega, Granados en Satie uitgebracht. ‘Guitar Echoes’ is door veel grote klassieke radio muziekzenders in de Verenigde Staten, Canada en Nederland uitgezonden. De cd is uitgegeven door Phoenix Classical.

In 2015 is Yiannis tevens de samenwerking aangegaan met de Nederlandse componist Marco de Goeij en heeft hij diens eerste ‘Sonata’ voor sologitaar in april 2017 in Bodegraven, Nederland, van een wereldpremière voorzien. Momenteel woont Yiannis in Den Haag en geeft klassiek gitaarles op het Casa Bilingual Montessori School, de Virtuosi muziekschool en bij GraceMusic. Wanneer Yiannis zich niet bezig houdt met zijn gitaar, besteed hij graag zijn tijd aan yoga en uitgaan met vrienden. Yiannis wordt gesponsord door Savarez.

Over Yiannis:
“…… bezit niet alleen een uitmuntende manier van interpretatie en techniek, welke alleen bereikt kunnen worden door middel van uitzonderlijk werk en toewijding. Yiannis heeft ethos. Alleen de grootste artiesten hebben een dergelijk ethos. Ik weet zeker dat hij op een dag een grootse toekomst heeft in muziek” – Evangelos Assimakopoulos

“Yiannis Giagourtas is sensationeel. Gewoonweg een fenomenale artiest” – Sir Richard Rodney Bennett

Sinds het najaar van 2017 is Yiannis de samenwerking aangegaan met trompettist Theo Hartman. In ‘Duo Beyond Limits’ willen beide musici het repertoire voor gitaar en trompet zo breed mogelijk exploreren. Componisten over de gehele wereld hebben hun medewerking al toegezegd om nieuwe werken voor deze bijzondere samenstelling te willen gaan componeren.

Geplaatst in Productions.