Microfoons voor iPhone/Smartphone

Wie niet tevreden is met het standaardgeluid van een iPhone of android smartphone kan een externe microfoon overwegen die rechtstreeks op het toestel wordt aangesloten. Deze zijn er in diverse prijsklassen en variëren tussen de €50-€200. Wil je een leuk filmpje inspelen dan is het trompetgeluid al snel te sterk voor de ingebouwde standaard microfoon met als resultaat behoorlijke vervorming. Jammer dus!

Ook bij onlinelessen of andere videoconferentie doeleinden wordt het geluid met behulp
van zo’n externe microfoon beduidend verbeterd. Zeer goede resultaten zijn van de Shure MV88 te verwachten. Deze is voor iPhone ontwikkeld en wordt direct op de lightning aansluiting geplaatst. Een gratis app kan geïnstalleerd worden waar allerlei instellingen kunnen worden geregeld. De microfoon heeft 5 vooringestelde niveau’s. Belangrijk is wel om de iPhone in vliegtuigmodus te zetten als je gaat opnemen in bij voorbeeld Garageband. Vervormingen van het geluid worden zo voorkomen. Naar gelang een videokit wordt aangeschaft varieert deze Shure tussen de €150-220,- De microfoon is ook te gebruiken op een iPad.

 

 

 

 

In de €100,- categorie is de Zoom iQ7 een reële optie. Ook deze heeft een lightingpoort aansluiting en kan gebruik gemaakt worden van een app. Om de juiste gain in te stellen heeft deze iQ7 een handige draaischijf om zo het geluid optimaal in te stellen.

 

 

 

 

 

Een meer budgetoptie geeft het bekende merk Rode met de Videomic-me-l ook speciaal voor een iPhone ontwikkeld. Voorinstelling is bij deze microfoon niet mogelijk maar voorbeelden op YouTube geven een duidelijke verbetering qua geluid. Zeker de moeite waard om eens uit te proberen. De prijzen liggen rond de €75 voor deze microfoon.

 

 

 

 

Voor android smartphones heb ik de volgende microfoons geselecteerd van wederom de bekende merken Rode en Zoom. Links de Rode Videomic-me die rond de €60,- kost en rechts de Zoom Am7 die ongeveer €140,- kost.

 

 

 

 

 

Op YouTube zijn de nodige voorbeelden te vinden. Zelf ben ik van plan om de Rode Videomic-me-l binnenkort te gaan uitproberen.
Op mijn iPhone heb ik de apps Jamulus en Sonobus geïnstalleerd waarmee met ‘low latency’ kan worden samengespeeld. Ik ben zeker benieuwd of dit een bruikbare mogelijkheid zal geven voor online trompetlessen!? Wat nog wel een uitdaging wordt is om de iPhone/iPad/smartphone/tablet aan te sluiten op een RJ-45 ethernetkabel. Voor ‘latency’ in Jamulus en Sonobus is dit eigenlijk een voorwaarde om acceptabele vertragingen te krijgen. Wellicht kunnen verloopstukjes of een usb-hub met ethernetpoort hier uitkomst bieden. Ook dit gaat binnenkort weer besproken worden met geluidsvoorbeelden. Stay tuned!

Geplaatst in Trompetnet.nl.