Muziekstad Markneukirchen

Onlangs op doorreis van Praag naar Den Haag maakte ik een kleine omweg om het bijzondere plaatsje Markneukirchen te bezoeken. Gelegen op de grens van Duitsland en Tsjechië ligt het rustig in de heuvels. Er is ook een muziekmuseum maar dat was helaas op maandag gesloten. Van te voren had ik contact gelegd met de instrumentbouwer Meister Bernhard Willenberg om zijn ‘drehventile-kornett’ in besstemming uit te proberen. Op zoek naar een dergelijk instrument kwam ik de naam Willenberg op het internet tegen en de referenties waren goed te noemen. Samen met mijn vriendin Lisette bezochten we deze erg aardige man in zijn werkplaats aangezien het in Duitsland ook nog wel de gewoonte is om bij een Meister aan huis te kopen. Enkele andere bekende trompetmerken die hun oorsprong in Markneukirchen hebben zijn ‘Martin Peter’ en ‘Scherzer’.

Trompetnet

Als eerste instrument wilde ik natuurlijk graag de Duitse bescornet uitproberen. Die bevalt mij dus zeer goed. Het draaiventielwerk loopt ontzettend gesmeerd, onhoorbaar! Toonvorming mooi open wat je van zo’n type Duits instrument kunt verwachten. Flexibiliteit prima ook zeker in de hoogte wat bij voorbeeld bij een bugel wat lastiger is. Alle hulpgrepen getest en de cornet is loepzuiver en erg kundig gemaakt. De cornet houdt verder ook gemakkelijk vast, is kleiner dan de bestrompet en alle noten zitten dichterbij zodat het solistisch zeker goed vertoeven is op dit instrument. Het instrument zit in de (professionele) prijsklasse van €2700+ (afhankelijk van de afwerking mat-verzilverd-verguld).

TrompetnetTrompetnet

Met de zeer toegankelijke heer Willenberg ook nog wat verder gesproken over allerlei culturele ontwikkelingen zowel in Duitsland als daarbuiten. De cornetten worden vooral gebouwd op aanvraag voor Japanse klanten.

Trompetnet

Tenslotte mocht ik ook nog een bijzondere piccolotrompet uitproberen en wel het ‘DAH’ model. Dit model heeft de de draaiventielen niet van opzij maar juist horizontaal gedraaid zodat het net lijkt alsof je op normale perinetventielen speelt. Het model wordt ‘Dreh-Achse Horizontal’ genoemd. De speelhouding is erg fijn, klankkleur is net als bij een Scherzer voller dan bij een ventielpiccolo. Ik moet hier wel bij aangeven dat ik dit instrument niet op zijn volle waarde kan beschrijven omdat ik niet mijn speciale piccolomondstuk bij mij had. Ik blies op een iets te groot mondstuk en dan wordt de hoogte natuurlijk ook lastiger. Volgende keer mijn Bruno Tilz 7DW meenemen!

Trompetnet

Geplaatst in Trompetnet.nl.