Online trompetles

Online trompetlessen nu ook mogelijk bij Trompetnet.nl voor alle leeftijden & niveau’s. Er kan gekozen worden uit wekelijkse lessen van 30, 45 of 60 minuten op een vast tijdstip. Liever incidenteel lessen afspreken dan kan dat ook in overleg en wordt de agenda geraadpleegd. Diverse platforms en tools als Microsoft Teams, Zoom, Skype, JamKazam, Jamulus, iPhone/iPad en WhatsApp worden naar keuze en mogelijkheden ingezet. Trompetnet.nl adviseert u graag welke digitale opties voor u geschikt zouden kunnen zijn en hoe deze geoptimaliseerd kunnen worden om tot een prettige en succesvolle onlineles te komen. Voor een snelle boeking voor uw eerste online proefles kunt u contactgegevens vinden op https://www.trompetnet.nl/contact-2

 

 

De volgende online apparatuur heb ik (grotendeels) getest en kan voor succesvolle en prettige onlinelessen zorgen.

Shure MV51 condensator microfoon plug & play (speciaal geschikt voor iPhone/iPad en facetime)

 

Als online docent onderzoek ik momenteel welke audioapparatuur voor succesvolle lessen het geschiktst en ook betaalbaar is. Alleen spelend met de computer microfoon geeft een niet zo mooi vol geluid. Al snel treden er storingen op met krakerige geluiden als gevolg. Er zijn diverse externe microfoons in de handel welke aan het computersysteem te koppelen zijn en die het geluidsresultaat aanzienlijk kunnen verbeteren, zowel prettig voor de leerling als de docent.

Shure sm57 dynamische microfoon

Bij microfoons wordt onderscheid gemaakt tussen dynamische, (usb) condensator en ribbon microfoons. Vaak heb je nog een tussenstation nodig namelijk een usb interface. Deze zorgt enerzijds voor voeding (bij condensator microfoons) en anderzijds voor een noodzakelijk signaaloverdracht. Merken als Roland, Focusrite, Behringer en Motu zijn hierbij te noemen. Gemiddeld liggen de prijzen hiervoor vanaf €60 tot ongeveer €200. Dynamische microfoons zijn gemiddeld zo’n €80, (usb)condensator microfoons €120 en de Ribbons (die vaak wel het volst van klank zijn) alweer een stuk duurder.

 

 

Focusrite Scarlett solo 3rd gen interface

 

Zoom u-22 interface

Mackie proFX10v3 usb-mixer

Roland rubix-22 interface

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Belangrijk voor een goed resultaat is ook dat de internet verbinding betrouwbaar en snel is. Voor een storingsvrije Zoom onlineles is toch wel zo’n 25 mbps snelheid nodig, te meten bij voorbeeld via www.fast.com Als een RJ 45 ethernet kabel vast aan de wifi router verbonden wordt is de verbinding soms wel 3x zo snel. Voor een meerprijs van zo’n €6 is mijn advies doen dus!

In de volgende opname heb ik een dynamische microfoon – de Shure sm57 – in combinatie met een Roland Rubix 22 interface gebruikt. De legendarische Shure sm57 kost rond de €115 als bundel inclusief statief en XLR kabel. Tussen de microfoon en de interface heb ik ook nog een Behringer Tube Ultragain Mic 100 als voorversterker gebruikt om behoorlijk wat ‘gain’ te winnen. Deze preamp krachtpatser kost slechts €35.

Behringer Tube Ultragain Mic 100 voorversterker

Behringer U-phoria UMC22 interface

 

 

 

 

 

 

Tbone MB75 dynamische microfoon

 

Voor wie graag budget wil gaan en toch resultaten online wil boeken kan ook de Behringer U-phoria UMC22 interface voor slechts €40 combineren met de Behringer Mic 100 voorversterker. Als budget microfoon kan dan gekozen worden voor de Tbone MB75 dynamische microfoon (€32) en dan is een betrouwbare bundel samengesteld. Wel nodig is dan nog een kabeltje (bv de SK233-0,9 XLR Patch à €4,30) om voorversterker die eigen voeding heeft aan de interface te koppelen. De interface gaat met een usb-kabel in de computer verder en wordt daardoor gevoed.

Voor de microfoon is verder dan nog nodig een microfoonstandaard (bv Millenium MS2014 à €17,90) en de bijgeleverde XLR kabel (niet bijgeleverd is de microfoonklem à €3) gaat dan in de voorversterker wat wel aan te raden is om voldoende power te genereren. Totale bundel komt dan rond de €130,-. Voor de onderlinge communicatie – denk aan onlinelessen of online samenspelen – is ook nog wel nodig een hoofdtelefoon die op de voorversterker kan worden aangesloten. Wellicht volstaan ‘oortjes’ hier ook wel voor met behulp van een adapter die voor enkele euri te koop is.

 

De komende weken wordt er nog meer getest. Zeker ook hoe de Shure sm57 online bij leerlingen en docent in de smaak valt. Bij alle online platforms is gelijktijdig spelen haast niet mogelijk vanwege de vertraging op het internet, ook wel ‘latency’ genoemd. Het programma ‘JamKazam’ wordt hier speciaal op getest of de latency op te vangen valt. Met muziekcollega’s gaan we de uitdaging met dit programma binnenkort aan. De eerste testen bij JamKazam na gratis registratie met de Shure sm57 dynamische microfoon, Behringer Tube Ultragain Mic 100 voorversterker (aanrader!), Roland Rubix 22 interface en een vaste kabelverbinding met 45 mbps internetsnelheid zijn zeker hoopgevend te noemen. Er zijn zelfs al swingende duetten gespeeld en met drie musici is er onlangs met goed gevolg gerepeteerd.

Update 4-1-2021: de boven afgebeelde Mackie ProFX10 usb-mixer – mijn nieuwste aanwinst –  doet het erg goed in programma’s als Zoom en Microsoft Teams. Installatie was geen probleem en de juiste drivers voor Windows10 waren snel op de Mackie website gevonden. Op een Mac zijn de drivers al voorgeïnstalleerd. Waar de Roland rubix22 interface in JamKazam qua latency met 7,5 ms goed scoort doet de Mackie usb-mixer het nog beter met 4,2 ms vertraging. Veelbelovend dus!

Voor vervolg:
https://www.trompetnet.nl/trompetnet/specials