Online trompetles

Online trompetlessen zijn ook mogelijk bij ‘Trompetnet.nl’ voor alle leeftijden & niveau’s. Er kan gekozen worden uit wekelijkse lessen van 30, 45 of 60 minuten op een vast tijdstip. Liever incidenteel lessen afspreken dan kan dat ook in overleg en wordt de agenda geraadpleegd. Diverse platforms en tools als Microsoft Teams, Zoom, Skype, JamKazam, Jamulus, Sonobus, iPhone/iPad en WhatsApp worden naar keuze en mogelijkheden ingezet. Als docent bij ‘Trompetnet.nl’ adviseer ik u graag welke digitale opties voor u geschikt zouden kunnen zijn en hoe deze geoptimaliseerd kunnen worden om tot een prettige en succesvolle onlineles te komen.

Een gratis online kennismakingsgesprek met mij kan worden aangevraagd om elkaar te leren kennen, muzikale voorkeuren en apparatuur te bespreken. Ook zal ik dan demonstreren hoe de trompet daadwerkelijk online klinkt!
Contactgegevens voor uw eerste gratis online trompetavontuur vindt u op:
https://www.trompetnet.nl/contact-2

 

 

Mackie EleMent EM-91CU usb-microfoon (budgettip! €34)

 

 

De volgende online apparatuur heb ik (grotendeels) getest en kan voor succesvolle en prettige onlinelessen zorgen.

Shure MV51 condensator microfoon plug & play (speciaal geschikt voor iPhone/iPad en facetime)

 

 

Als online docent heb ik onderzocht welke audioapparatuur voor succesvolle lessen het meest geschikt en ook betaalbaar is. Alleen spelend met de computer microfoon geeft een niet zo mooi vol geluid. Al snel treden er storingen op met krakerige geluiden als gevolg. Er zijn diverse externe microfoons in de handel welke aan het computersysteem te koppelen zijn en die het geluidsresultaat aanzienlijk kunnen verbeteren, zowel prettig voor de leerling als de docent.

Shure sm57 dynamische microfoon

Bij microfoons wordt onderscheid gemaakt tussen dynamische, (usb) condensator en ribbon microfoons. Vaak heb je nog een tussenstation nodig namelijk een usb-interface. Deze zorgt enerzijds voor voeding (bij condensator microfoons) en anderzijds voor een noodzakelijk signaaloverdracht. Merken als Roland, Focusrite, Behringer en Motu zijn hierbij te noemen. Gemiddeld liggen de prijzen hiervoor vanaf €60 tot ongeveer €200. Dynamische microfoons zijn gemiddeld zo’n €80, (usb)condensator microfoons €120 en de Ribbons (die vaak wel het volst van klank zijn) alweer een stuk duurder maar niet echt noodzakelijk voor een mooie onlineles.

 

 

Focusrite Scarlett solo 3rd gen interface

Zoom u-22 interface

 

 

 

Audix i-5 dynamische microfoon

Mackie EM-91C condensator microfoon

 

 

Mackie proFX10v3 usb-mixer

Roland rubix-22 interface

 

 

 

 

Belangrijk voor een goed resultaat is ook dat de internetverbinding betrouwbaar en snel is. Voor een storingsvrije Zoom onlineles is toch wel zo’n 25 mbps snelheid minimaal nodig, te meten bij voorbeeld via www.fast.com Als een RJ45 ethernet kabel vast aan de wifi-router verbonden wordt is de verbinding soms wel 3x zo snel. Voor een meerprijs van zo’n €6 is mijn advies doen dus!

In de opname van ‘Music For Ever’ onderaan deze pagina heb ik een dynamische microfoon – de Shure sm57 – in combinatie met een Roland Rubix 22 interface gebruikt. De legendarische Shure sm57 kost rond de €115 als bundel inclusief statief en XLR kabel. Tussen de microfoon en de interface heb ik ook nog een Behringer Tube Ultragain Mic 100 als voorversterker gebruikt om behoorlijk wat ‘gain’ te winnen. Deze preamp krachtpatser kost €44.

Behringer Tube Ultragain Mic 100 voorversterker

Behringer U-phoria UMC22 interface

 

 

 

 

 

 

Behringer B906 dynamische micofoon

Voor wie graag budget wil gaan en toch resultaten online wil boeken kan de Behringer U-phoria UMC22 interface voor slechts €40 combineren met de Behringer Mic 100 voorversterker. Als budget microfoon kan dan gekozen worden voor de Behringer dynamische microfoon (€39) en dan is een betrouwbare bundel samengesteld. Wel nodig is dan nog een kabeltje (bv de SK233-0,9 XLR Patch à €4,30) om voorversterker die eigen voeding heeft aan de interface te koppelen. De interface gaat met een usb-kabel in de computer verder en wordt daardoor gevoed.

Voor de microfoon is verder dan nog nodig een microfoonstandaard (bv Millenium MS2014 à €17,90 – in hoogte verstelbaar bij staand spelen of een tafelstandaard als de Millenium DS-40 à €12) en de bijgeleverde XLR kabel gaat dan in de voorversterker wat wel aan te raden is om voldoende power te genereren. Totale bundel komt dan rond de €130. Voor de onderlinge communicatie – denk aan onlinelessen of online samenspelen – is ook nog wel nodig een hoofdtelefoon die op de voorversterker of pc kan worden aangesloten. Wellicht volstaan ‘oortjes’ hier ook wel voor met behulp van een adapter die voor enkele euro’s te koop is. Onderaan deze pagina zijn drie korte muzikale fragmentjes te beluisteren waar de Shure sm57, de Audix i-5 en de Behringer B906 met elkaar vergeleken worden. Beide dynamische microfoons zijn aangesloten op een Mackie proFX10v3 usb-mixer.

 

Bij alle bekende onlinevideoplatforms is gelijktijdig spelen onmogelijk vanwege de vertraging op het internet, ook wel ‘latency’ genoemd. Gelukkig zijn er programma’s en apps zoals ‘JamKazam’ (video & audio), ‘Jamulus’ (audio) en ‘Sonobus’ (audio) waar het met de latency meevalt en samenspelen wel degelijk een optie is!

Update 4-1-2021: de eerder afgebeelde Mackie ProFX10 usb-mixer – mijn nieuwste aanwinst –  doet het erg goed in programma’s als Zoom en Microsoft Teams. Installatie was geen probleem en de juiste drivers voor Windows10 waren snel op de Mackie website gevonden. Op een Mac zijn de drivers al voorgeïnstalleerd. Waar de Roland rubix22 interface in JamKazam qua latency met 7,5 ms goed scoort doet de Mackie usb-mixer het nog beter met 4,2 ms vertraging. Veelbelovend dus!

Dat de Mackie leuk is om mee online of live te spelen laat de volgende gezellige Dixieland tune – live ingespeeld op Sonobus met de Mackie usb-mixer, een dynamische microfoon (Shure sm57) en een meespeel cd – horen.

Update 18-4-2021
De volgende video’s zijn opgenomen in Zoom.us video. Hoe een Shure sm57 dynamische microfoon in combinatie met een Mackie usb-mixer klinkt is in onderstaand muzikaal fragment te beluisteren.

Hoe een Audix i-5 dynamische microfoon in combinatie met een Mackie usb-mixer klinkt is in onderstaand muzikaal fragment te beluisteren.

 

Hoe een budget Behringer B906 dynamische microfoon in combinatie met een Mackie usb-mixer klinkt is in onderstaand muzikaal fragment te beluisteren.

Update 15-11-2021
Bovenaan deze pagina was als budgettip al de Mackie EM-91CU à €34 genoemd. Met deze usb-microfoon (plug & play) bent u al snel online operationeel. Ik adviseer u graag voor de juiste computer instelling (in Windows-10). In onderstaande video heb ik de Mackie EM-91C (condensator microfoon) vergeleken met de Mackie EM-91CU (de plug & play usb-microfoon). Voor de volledigheid bij de laatste is geen aparte usb-interface nodig, hetgeen al snel behoorlijk wat geld scheelt! Luistert u zelf eens naar de verschillen!?

Update 12-1-2022 Voor een succesvolle online trompetles behoeft niet veel geld vooraf te worden geïnvesteerd met bij voorbeeld de aanschaf van bovenstaande Mackie EM-91CU microfoon die al behoorlijk in prijs gedaald is momenteel. Wil je behalve onlinelessen ook zelf aan de slag met digitale audio montagesystemen zoals Cubase of Logic dan is een redelijke audio interface – waar op deze pagina al wat voorbeelden staan – wel noodzakelijk. Bij de audio interface kan je een dynamische – of condensator microfoon naar keuze uitkiezen en zelf aan de slag gaan. Bij de online trompetles klink je dan nog beter! Bij de aanschaf van een interface en/of microfoon wordt meestal een audio montagesysteem zoals ProTools of Waveform gratis bijgeleverd om al direct aan de slag te kunnen.

Voor de vergevorderde amateurtrompettist of trompetstudent zijn trompetsoli (zonder orkest- of pianobegeleiding) als Intrada van Otto Ketting, Monologue Intérieur van Marco de Goeij, Tomba’s van Gilles Herbillon, Very Sharp Trumpet Sonata van Louis Andriessen en natuurlijk Music For Ever van Calliope Tsoupaki dankbare stukken om ook online aan te werken. Eén op één kan dan diep op de stof worden ingegaan. Programma’s als Zoom en Sonobus hebben makkelijke opnameopties zodat vorderingen ook eenvoudig kunnen worden vastgelegd. Luistert u eens naar mijn uitvoering van Otto Ketting’s bekende ‘Intrada’ voor solotrompet opgenomen in ProLogic met een Royer Labs r-10 ribbon microfoon die dus online goed te doen is. Zelf heb ik deze solo met succes veel gebruikt bij audities en recitals. Bij talentvolle leerlingen heb ik Intrada regelmatig geïntroduceerd om ook kennis te maken met moderne hedendaagse trompetcomposities. Veel luisterplezier!

https://youtu.be/YZglAuG8za0

 

Voor vervolg:
https://www.trompetnet.nl/trompetnet/specials