Online trompetles

Online trompetlessen nu ook mogelijk bij Trompetnet.nl voor alle leeftijden & niveau’s. Er kan gekozen worden uit wekelijkse lessen van 30, 45 of 60 minuten op een vast tijdstip. Liever incidenteel lessen afspreken dan kan dat ook in overleg en wordt de agenda geraadpleegd. Diverse platforms en tools als Skype, Zoom, Google Duo en WhatsApp worden naar keuze en mogelijkheden ingezet. Trompetnet.nl adviseert u graag welke digitale opties voor u geschikt zouden kunnen zijn en hoe deze geoptimaliseerd kunnen worden om tot een prettige en succesvolle onlineles te komen. Voor een snelle boeking voor uw eerste online proefles kunt u contactgegevens vinden op https://www.trompetnet.nl/contact-2

‘Music For Ever’ is dezer dagen mijn motto. Het is de laatste live solo begin maart 2020 geweest in het Internationale Theater Amsterdam in de aanwezigheid van de Nederlandse Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki. De muziek ademt hoop en veerkracht uit. Het is dan ook een uitstekend studiewerk voor (half)gevorderde leerlingen naar mijn mening. De komende weken zal ik op deze online trompetles pagina verschillende beginners stukjes in allerlei stijlen, halfgevorderde werken met pianobegeleiding en uitdagende composities voor vergevorderde leerlingen plaatsen. Ik ben ervan overtuigd dat onlinelessen heel nuttig en plezierig kunnen zijn.

T.bone RB500 ribbon microfoon

De verschillende klanken van de trompet, cornet en bugel zal ik ook demonstreren. Hiervoor gebruik ik diverse audio apparatuur op het Zoom video platform online. Voor deze trompetsolo heb ik een ZoomQ8 videocamera met een SSH-6 stereo richtmicrofoon in usb modus gebruikt als audio middel. Het beeld komt direct vanuit Zoom.us thuis opgenomen. Geniet ervan!
https://www.youtube.com/watch?v=TEPYtnYd2i0&feature=youtu.be

Shure MV51 condensator microfoon

 

Als online docent onderzoek ik momenteel welke audio apparatuur voor succesvolle lessen het geschiktst en ook betaalbaar is. Alleen spelend met de computer microfoon geeft een niet zo mooi vol geluid. Al snel treden er storingen op met krakerige geluiden als gevolg. Er zijn diverse externe microfoons in de handel welke aan het computer systeem te koppelen zijn en die het geluidsresultaat aanzienlijk kunnen verbeteren, zowel prettig voor de leerling als de docent.

Shure sm57 dynamische microfoon

Bij microfoons wordt onderscheid gemaakt tussen dynamische, (usb) condensator en ribbon microfoons. Vaak heb je nog een tussenstation nodig namelijk een usb interface. Deze zorgt enerzijds voor voeding (bij condensator microfoons) en anderzijds voor een noodzakelijk signaal overdracht. Merken als Roland, Focusrite en Motu zijn hierbij te noemen. Gemiddeld liggen de prijzen hiervoor rond de €150. Dynamische microfoons zijn gemiddeld zo’n €100, (usb)condensator microfoons €150 en de Ribbons (die vaak wel het volst van klank zijn) alweer een stuk duurder.

Roland Rubix 22 interface

Focusrite Scarlett 2i2 3rd gen interface

Belangrijk voor een goed resultaat is ook dat de internet verbinding betrouwbaar en snel is. Voor een storingsvrije Zoom onlineles is toch wel zo’n 25 mbps snelheid nodig, te meten bij voorbeeld via www.fast.com Als een RJ 45 ethernet kabel vast aan de wifi router verbonden wordt is de verbinding soms wel 3x zo snel. Voor een meerprijs van zo’n €6 is mijn advies doen dus!

 

 

 

In de volgende opname heb ik een dynamische microfoon – de Shure sm57 – in combinatie met een Roland rubix 22 interface gebruikt. De legendarische Shure sm57 kost rond de €115 als bundel inclusief statief en XLR kabel.

De komende weken wordt er nog meer getest. Zeker ook hoe de Shure sm57 online bij leerlingen en docent in de smaak valt. Bij alle online platforms is gelijktijdig spelen haast niet mogelijk vanwege de vertraging op het internet, ook wel ‘latency’ genoemd. Het programma ‘JamKazam’ wordt hier speciaal op getest of de latency op te vangen valt. Met muziekcollega’s gaan we de uitdaging met dit programma binnenkort aan. De resultaten zal ik ook hier posten of JamKazam een mooie aanvulling voor onlinelessen kan zijn. De eerste test bij JamKazam na gratis registratie met de Shure sm57 dynamische microfoon, Behringer Tube Ultragain Mic 100 voorversterker (aanrader!), Roland Rubix 22 interface en een vaste kabelverbinding met 45 mbps internetsnelheid is zeker hoopgevend te noemen. Er zijn zelfs al duetten gespeeld.

Wordt vervolgd inclusief videobeelden!

 

Voor vervolg:
https://www.trompetnet.nl/trompetnet/specials