Triple Berry Trio @ Regentenkamer

 

Op 23 juni 2017 heeft het ‘Triple Berry Trio’ opgetreden in de sfeervolle ambiance van de Haagse Regentenkamer. Het was een gezellige maar vooral zeker ook mooie muzikale avond welke het publiek wist te waarderen. Het avondvullend programma “Tryptique” bestond uit 3 trio’s voor de unieke samenstelling van trompet, cello en piano. Het concert werd begonnen met de wereldpremière van de compositie ‘Arban’ een ode van de Franse componist, dirigent en trompettist Gilles Herbillon aan de legendarische Jean-Baptiste Arban die midden 19e-eeuw furore maakte als cornetsolist en componist in Parijs waar de beroemde cornetklas onder zijn leiding werd gesticht. Beroemd is zijn lesmethode Arban die menig amateurmuzikant en conservatoriumstudent hebben doorgespit. Gilles Herbillon heeft dankbaar gebruik gemaakt van thematiek uit de Arban études en à la Arban gebruikt de componist bekende verwijzingen vanuit de Romantische stijlperiode. Hector Berlioz zijn bekende ‘La valse’ komt in het snelle ostinato gedeelte regelmatig langs. In de geest van Arban speelde trompettist Theo Hartman zijn partij op cornet. Saillant detail was  ook de komst van monsieur Herbillon vanuit Reims naar Den Haag en gelukkig was Gilles net op tijd gearriveerd om zijn compositie – in 2010 geschreven – in première te zien gaan. In de volgende YouTubelink is een fragment van ‘Arban’ te zien gemaakt tijdens de generale repetititie  https://www.youtube.com/watch?v=tkovYJ3s3w0

Voor de pauze als derde programma onderdeel werd het ‘Trio’ van de Amerikaanse componist Eric Ewazen bestaande uit 3 delen die Brahms-achtige vormen aannemen – een 22 minuten durend waar huzarenstuk in triobezetting – uitgevoerd. Verder bestond het triodrieluik uit de compositie ‘Jazzberries’ in 1982 door de Amerikaanse componist William Schmidt gecomponeerd, een suite met 4 contrasterende deeltjes waar hij de instrumenten schitterend laat samenwerken in o.a. een blues en een boogie woogie. William Schmidt is hiermede de grondlegger geweest voor het eigenzinnige repertoire voor trompet, cello en piano. Ook nog een leuk detail is dat ‘Jazzberries’ inspirerend en bepalend is geweest voor de keuze van de Triple Berry Trio ensemblenaam. Is er dan niet eerder voor trompet en cello gecomponeerd? Het antwoord daarop luidt ja en wel de Sonate uit 1958 van Yves Chardon echter zonder piano dus als een heus duowerk van 5 delen die zo’n 15 minuten duren. In 2018 zal dit werk ook door cellist Ephraïm van IJzerlooij en trompettist Theo Hartman gespeeld gaan worden alsmede Gilles Herbillon zijn ‘Élégie’ voor cornet & cello . De uitgesproken wens van de componist is dat er voor deze ‘Élégie’ maar ook voor zijn ‘Arban’ er een Franse première zal komen en de plaats van uitvoering zal dan zijn in 2018 op het bekende zomerfestival ‘Les Flâneries musicales de Reims’. Dit is zeker een ambitie die het Triple Berry Trio deelt!

Naast de composities uit de hierboven beschreven ‘Tryptique’ stond er nog veel meer moois op het programma. Voor de pauze speelde pianist Armin Segger uit eigen werk. Zijn drieluik zijn de solopiano composities: ‘From far’, ‘Simple Song’ en ‘Lake Louise’ die Armin na een inspirerende reis door Canada een paar jaar geleden componeerde. De eerste twee soli zijn al eerder door Armin Segger tijdens o.a. recitals van Continuous Brass en Triple Berry Trio uitgevoerd. Nu was het de beurt aan ‘Lake Louise’ om haar Nederlandse- en eveneens wereldpremière in de Regentenkamer te ondergaan. Met een mooie afbeelding van het imposante meer naast de vleugel vulde de verstilde klanken en accoorden de Regentenkamer, een oase van rust na de wervelende Arban capriolen.

Na de pauze werd er begonnen met 3 Gabriel Fauré stukken voor cello en piano. Begeleid aan de vleugel door Armin Segger speelde cellist Ephraïm van IJzerlooij intens en weergaloos achtereenvolgens ‘Sicilienne’, ‘Élégie’ en na zijn eigen gedicht ‘Papillon’ uit de door hemzelf geschreven gedichtenbundel ‘De klank van stilte’ voorgedragen te hebben Fauré’s Papillon.

Hierna was het de beurt weer aan trompettist Theo Hartman om zich te presenteren met een solo voor trompet en piano. Gekozen was er deze keer voor de 1e Amerikaanse Sonate voor trompet en piano uit 1940 van Harold Shapero, een leerling van de naar New York voor de nazi’s gevluchte Duitse componist Paul Hindemith. Dit solowerk getiteld ‘Sonata’ bestaat uit 2 delen: slow & fast en is opdragen aan de grote Amerikaanse componist Aaron Copland. Na een mooie langzame inleiding waar de gestopte trompet met lange frases al adembeheersend en begeleid door typische jazzaccoorden alle lyriek ten toon kan spreiden, begint in het snelle gedeelte de sonatevorm waar verschillende thema’s veelal in een onregelmatige maatsoort geëtaleerd, doorgewerkt en herhaald worden. In een woeste finale bereiken beide musici na zo’n 11 minuten met halsbrekende toeren de eindstreep!

Het programma werd vervolgens vervolgd met de pianosolo ‘Cauliflower rag’ (bloemkolen ragtime) van de Nederlandse componist en pianist Bam Commijs die deze rag die avond ook speelde in een eigen pianosolo recital in Utrecht. Wie weet simultaan!? Armin wist het publiek te ontspannen met een luchtige uitvoering. Als finalewerk stond dus de bovenbeschreven ‘Jazzberries’ met de delen ‘Raspberry riffs’, ‘Blueberry blues”, ‘Boysenberry boogie’ en ‘Strawberry rag’ nog op het uitgebreide en gevarieerde programma. Als muzikaal toetje tenslotte nog het encorewerk ‘Towards the light’ van de Amerikaanse componist Carson P. Cooman uit zijn ‘Lyric Trio’ voor trompet, cello en piano. Met dit vrolijke dansachtige stuk werd het concert werkelijk in majeur afgesloten. Na afloop was er nog met het publiek & fans een geanimeerde ‘meet & greet’ aan de bar van de Regentenkamer en konden componist Gilles Herbillon en de musici van Triple Berry Trio eveneens nader kennis maken. 

Het volgende concert is in ieder geval al bekend en zal plaatsvinden op zaterdagmiddag 23 september 2017 in de Walkartkerk, Kerkweg 23 te Zeist. We beginnen dan om 15.30-16.30 uur, toegang is vrij; na afloop wordt er gecollecteerd. De Walkartkerk heeft een bijzondere mooie akoestiek en we zullen er een mooi matinee programma voor samenstellen, wordt dus nog vervolgd!

Voor een actuele update volg ons dan op Facebook http://www.facebook.com/tripleberrytrio

Geplaatst in Productions.