Instrumenten

Op welke instrumenten kun je les krijgen?
Bij ‘Trompetnet.nl’ geef ik lessen in de kleinkoperfamilie (trompet, cornet en bugel), trombonelessen voor kinderen en muziektheorie voor jongeren en volwassenen. Ook geef ik coachinglessen aan koperensembles. Dit kan zowel éénmalig als op structurele basis. Voor het vinden van een juist instrument geef ik graag advies en heb een netwerk van vertrouwde muziekzaken door de jaren heen opgebouwd.

De kleinkoperfamilie bestaat dus uit de trompet, cornet en bugel. Op deze instrumenten kun je in veel orkesten spelen, van jazzband tot harmonieorkest, van brassband tot fanfare en van salsaband tot symfonieorkest. Als soloinstrument is het leuk om bijvoorbeeld met orgel samen te spelen, zeker in een kerk klinkt dat fantastisch.

Trompetten zijn er al heel lang. In de oudheid werd er al op een ramshoorn gespeeld, de sjofar. In de barokperiode was vooral de natuurtrompet (zonder ventielen) heel populair. Vanaf ongeveer 1820 hebben de trompetten 3 ventielen waarmee je alle tonen binnen een oktaaf kunt spelen. Dat noemen we de ‘chromatische trompet’. Met behulp van lipspanning, ventielcombinaties en zeker ook een juiste ademhaling kunnen alle tonen gespeeld worden, handig voor liedjes!

 

Thomann TR-200

Hoeveel kost een trompet? Een beginners trompet kost tussen de €100 tot €600. John Packer heeft een goed instapmodel met behoorlijke ventielen rond de €175. Atelier Pfeiffer kan deze in de winkel in Rijswijk ZH en online zeker leveren. Verder is de Thomann TR-200 een redelijk en mooi klinkende trompet voor €150.

JP051

Er zijn goedkopere keuzes maar niet zelden zijn er dan problemen met slecht lopende ventielen. Beginners kopen meestal een in bes gestemde trompet. Deze blaast het gemakkelijkst aan. Zowel de JP-051 als de Thomann TR-200 kan ik aanbevelen. Als er meer bestedingsruimte is kan ik ook een CarolBrass trompet aanbevelen. Zelf speel ik op een CarolBrass 5000 satijn gelakte bes trompet waar ik qua klank en ventielwerk erg tevreden over ben.

CarolBrass 5000L-YST-Bb-L trompet

Trompetten voor gevorderden beginnen rond de €800 tot €2.000 en professionele trompetten kosten zelfs tot  €5.000. Populaire professionele merken zijn Vincent Bach, Yamaha, Schilke, Getzen, Kanstul, Schagerl, Adams en Van Laar. Soms kunnen online of in een muziekwinkel tweedehands trompetten voor een redelijke prijs worden gevonden. Ik adviseer dan graag in dergelijke gevallen.

Het afgelopen decennium zijn er ook plastic trompetten ontwikkeld die licht van gewicht zijn en makkelijk aanblazen. Voor jonge kinderen zijn deze zeker een optie. Alhoewel op de lange termijn een koperen trompet een betere keuze is verkoopt o.a. Thomann al een plastic en cool uitziende Startone trompet voor €88.

Startone PTR-20 Blue

 

 

 

 

 

 

 

CarolBrass 3800 serie cornet

 

Cornetten kinken iets minder scherp dan een trompet en de cornet komt het beste in een brassband tot zijn recht. De cornet was in de begintijd van de jazz populair maar werd door de trompet vervangen. De wat milder klinkende cornet staat ook meestal in bes gestemd. Vroeger waren er veel cornet solisten die heel virtuoos konden spelen. In de Parijze salons was de cornet een echt solo instrument en soli van Jean Baptiste Arban en ook die van de Amerikaanse Herbert L. Clarke zijn nog steeds populair en erg leerzaam om te oefenen.

Startone PCR-20 Blue

Qua prijzen komt de cornet overeen met de trompet. Merken als Yamaha en CarolBrass kan ik voor een beginner zeker aanraden. Zelf speel ik op een CarolBrass 3800 waar ik de volle toon en goedlopende ventielen erg prettig van vind. The Startone plastic bes cornet zou ook een leuke keuze kunnen zijn voor jonge kinderen, online geprijsd voor €129.

 

 

 

 

Startone PFG-20 Blue

Bugels in bes stemming klinken heel rond en warm en zijn heel belangrijk in een fanfare orkest. Voor gevorderden is de bugel ook heel mooi in de jazzmuziek. Qua prijzen zijn bugels in het iets duurdere segment te vergelijken met die van de trompet en cornet. Een goedkopere bugel is moeilijker te vinden. De Startone plastic bugel zou een leuke keuze kunnen zijn om uit te proberen, online te koop voor €150. Voor een duurzamer instrument zou ik een CarolBrass bugel willen aanbevelen, nieuw te koop rond de €1.200. Andere populaire professionele bugel merken zijn o.a. Van Laar, Adams, Kanstul, Getzen, XO en Yamaha. Met een beetje geluk kan een tweedehands bugel online of in een muziekwinkel worden gekocht. Zelf speel ik een CarolBrass bugel 6200 satijn gelakt waar ik al enkele jaren veel plezier van heb.

CarolBrass CFL-6200-GSS-SLB flugelhorn

De grootkoperfamilie bestaat uit de trombone, hoorn, bariton, euphonium en tuba. Net als bij de trompet zijn deze instrumenten in veel orkesten en bands te vinden. Trombones klinken vrij laag en hebben een krachtige toon. In vroegere tijden waren er ook trombones met ventielen. Tegenwoordig speelt men vooral op de schuiftrombone. De schuif wordt ‘coulisse’ genoemd en hiermee kunnen alle tonen binnen een oktaaf worden gespeeld.

JP031

pBone

Qua prijzen kosten trombones ongeveer hetzelfde als trompetten. Een goede beginners trombone is de JP031 voor ongeveer €200. De JP230 voor €550 is ook geschikt voor meer gevorderden. CarolBrass heeft beginners trombones vanaf €549. Andere populaire professionele trombone merken zijn Vincent Bach, Yamaha, King, Michael Rath and Conn. Voor jonge kinderen is de plastic trombone zeker ook een goede optie. Licht van gewicht en voor een prijs van €120 raad ik dan de pBone aan.

Voor vervolg:
https://www.trompetnet.nl/trompetnet/aanbod