Vierwindenhuis Zuidhal Amsterdam

Op zondag 13 oktober j.l. heeft ‘Duo Hartman – Van IJzerlooij’ een mooi recital verzorgd in Zuidhal de concertlocatie van het Vierwindenhuis in Amsterdam. Er was een boeiend modernklassiek programma samengesteld waar zowel individuele soli als originele composities voor cello en trompet werden uitgevoerd.

Begonnen werd met het aan het Duo opgedragen ‘The Eye of the Sahara’ gecomponeerd in het najaar van 2018 door de Spaanse componist Jacinto Valido. Hierna was cellist Ephraïm van IJzerlooij de solist in delen van Cello Suite no. 1 van J.S. Bach. Hier kunt u van deze fraaie uitvoering genieten. Daarna was het de beurt aan trompettist Theo Hartman om te laten horen dat de Italiaanse componist Giacinto Scelsi in 1956 een bijzondere compositie aan het trompet solorepertoire heeft bijgedragen. Ook deze kunt u hier beluisteren.

Met ‘3Blues’ van de Amerikaanse componist Scott Robbins werd de dialoog voortgezet. Deze afwisselende sfeer- en bluesachtige stukken kunt u ook hier beluisteren. Ephraïm gaf voor de korte pauze nog een wervelende vertolking van achtereenvolgens Sofia Gubaidulina’s Études en ‘Figment’ van de Amerikaanse componist Elliott Carter.

Na de pauze begon Theo met ‘Music For Ever’ voor solotrompet van de Nederlandse Componiste des Vaderlands Calliope Tsoupaki. Dat Ephraïm behalve cellist ook nog dichter en componist is liet hij horen in zijn eigen ‘Planetenzuilen’. Hij begon met het opdragen van zijn gedicht ‘GELUK’.

GELUK

Wat is geluk?
Het leven zelf.

Geluk is genieten,
Geluk wordt herboren,
Het zijn vooral momenten.
Neem van dit geluk,
Wil ademend zijn,
Het is zo fijn!
(uit ‘De Klank Van Stilte’ – Ephraïm van IJzerlooij)

Hierna voerde Ephraïm ‘Maanzuil’ en ‘Zonnenzuil’ uit. Luistert u maar eens hier naar deze bijzondere stukken.


Als waar repertoirestuk stond daarna de diepgaande ‘Elegie’ van de Franse componist Gilles Herbillon op het programma. Vorig jaar heeft Duo Hartman – Van IJzerlooij de wereldpremière al in Den Haag in de sfeervolle en mooi klinkende Barth Kapel verzorgd. Deze opname op YouTube geplaatst kunt u hier beluisteren maar de uitvoering in het Vierwindenhuis loog er ook niet om en was zeker weer muzikaal gegroeid. Ook deze uitvoering staat hier online. Het recital werd vervolgens luchtig afgesloten met ‘Irish Folksongs’ van de Amerikaanse componiste Sharon Davis. Deze stukjes blinken uit in eenvoud en luchtigheid en zijn hier dan tenslotte ook te beluisteren.

Duo Hartman – Van IJzerlooij hoopt in de toekomst nog nader samen te werken met hedendaagse componisten om het repertoire te verbreden en is te volgen op https://www.facebook.com/duohartmanvanijzerlooij

Voor boekingen kunt u terecht bij http://www.trompetnet.nl/contact-2

Geplaatst in Productions, Uncategorized.