INTRADA – OTTO KETTING

Aan het begin van 2022 stel ik u graag voor aan ‘Intrada’ voor solotrompet in C welk in 1958 gecomponeerd is door de Nederlandse componist Otto Ketting en is opgedragen aan Theo Laanen, voormalig solotrompettist bij het Residentie Orkest in Den Haag. Deze solotrompet compositie vergezelt mij gedurende mijn hele muzikale carrière en koester ik enorm. Enigszins symbolisch is dat het jaar van compositie tevens mijn geboortejaar is en dat Theo Laanen één van mijn eerste trompetdocenten is geweest alvorens ik in 1977 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag ging studeren.

Zelf heb ik als trompetdocent deze solo veel aanbevolen aan talentvolle leerlingen om zo het modernere idioom van de hedendaagse trompetliteratuur te leren kennen en te leren waarderen. Intrada begint met een mooie ’tranquillo’ rustige melodie in twaalftoonstechniek (dodecafonie) en mondt uit in een climax waar het nieuwe materiaal van het tweede gedeelte ‘decido’ al aangekondigd wordt. Het eerste ’tranquillo’ rustige thema wordt nogmaals herhaald vlak voor het nieuwe ‘decido’ gedeelte hetgeen meer marsachtig met puntige signalen van karakter is die mij aan de eerste symfonie van Gustav Mahler doet denken. Hierna keert het rustige eerste thema nog één keer terug en is de cirkel rond waarna de muziek in een lang diminuendo uitsterft.

Gedurende de huidige Corona lockdown periode die midden december 2021 begon, heb ik veel plezier en inspiratie opgedaan tijdens de voorbereiding, het opnemen en de videobewerking van deze mooie Intrada. Speciale dank aan Mischa van Kooij voor zijn grote inzet en gastvrijheid en het ter beschikking stellen van zijn privé geluidsstudio in Dordrecht. Hij heeft er een bijzondere muzikale gebeurtenis van gemaakt. Een samenwerking die naar meer smaakt!

Voor de geïnteresseerde audioliefhebber die graag wil weten welke apparatuur Mischa gebruikt heeft tijdens het opnemen & bewerken het volgende lijstje:
Mic: Royer Labs R-10 Ribbon Pre-Amp: Warm Audio TB12 Audio Interface: Focusrite Scarlett 2i4 Computer: Apple Mac Mini M1 Software: Logic Pro

Met muzikale groet,
Theo Hartman
Trompettist

 

Geplaatst in Trompetnet.nl.