INTRADA – OTTO KETTING

Aan het begin van 2022 stel ik u graag voor aan ‘Intrada’ voor solotrompet in C welk in 1958 gecomponeerd is door de Nederlandse componist Otto Ketting en is opgedragen aan Theo Laanen, voormalig solotrompettist bij het Residentie Orkest in Den Haag. Deze solotrompet compositie vergezelt mij gedurende mijn hele muzikale carrière en koester ik enorm. Enigszins symbolisch is dat het jaar van compositie tevens mijn geboortejaar is en dat Theo Laanen één van mijn eerste trompetdocenten is geweest alvorens ik in 1977 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag ging studeren.

Zelf heb ik als trompetdocent deze solo veel aanbevolen aan talentvolle leerlingen om zo het modernere idioom van de hedendaagse trompetliteratuur te leren kennen en te leren waarderen. Intrada begint met een mooie ’tranquillo’ rustige melodie in twaalftoonstechniek (dodecafonie) en mondt uit in een climax waar het nieuwe materiaal van het tweede gedeelte ‘decido’ al aangekondigd wordt. Het eerste ’tranquillo’ rustige thema wordt nogmaals herhaald vlak voor het nieuwe ‘decido’ gedeelte hetgeen meer marsachtig met puntige signalen van karakter is die mij aan de eerste symfonie van Gustav Mahler doet denken. Hierna keert het rustige eerste thema nog één keer terug en is de cirkel rond waarna de muziek in een lang diminuendo uitsterft.

Gedurende de huidige Corona lockdown periode die midden december 2021 begon, heb ik veel plezier en inspiratie opgedaan tijdens de voorbereiding, het opnemen en de videobewerking van deze mooie Intrada. Speciale dank aan Mischa van Kooij voor zijn grote inzet en gastvrijheid en het ter beschikking stellen van zijn privé geluidsstudio in Dordrecht. Hij heeft er een bijzondere muzikale gebeurtenis van gemaakt. Een samenwerking die naar meer smaakt!

Voor de geïnteresseerde audioliefhebber die graag wil weten welke apparatuur Mischa gebruikt heeft tijdens het opnemen & bewerken het volgende lijstje:
Mic: Royer Labs R-10 Ribbon Pre-Amp: Warm Audio TB12 Audio Interface: Focusrite Scarlett 2i4 Computer: Apple Mac Mini M1 Software: Logic Pro

Met muzikale groet,
Theo Hartman
Trompettist

 

Continuous Brass op bezoek bij fanfare EMM in Heerjansdam

Op zaterdagmiddag 20 november jl. heeft het kopertrio van Continuous Brass aangevuld met saxofonist en slagwerker inspiratievolle workshops verzorgd bij fanfarevereniging ‘Eendracht Maakt Macht’ in Heerjansdam.
De middag werd gestart met een ‘concertje’ van Continuous Brass in kwartetbezetting met tenor-saxofonist Roeland Kapaan als gastspeler.
Daarna nam elke coach een groep van de fanfare onder zijn/haar hoede en werd er in 2 sessies naar een slotpresentatie toegewerkt. Hoe één en ander er uitzag en klonk kan in de door Continuous Brass samengestelde video hieronder worden bekeken. Wij komen als professionals graag ook bij uw vereniging langs.

https://youtu.be/5CeAWAcuN6o

Continuous Brass Workshops

Het kopercollectief Continuous Brass komt graag bij uw vereniging langs om een workshop te verzorgen. Voor een impressie zie https://www.trompetnet.nl/continuousbrass/workshops

Zij hebben ervaren- en gediplomeerde koperdocenten in hun gelederen en kunnen ook een saxofoondocent en slagwerkdocent leveren voor een workshop bij uw fanfare.

Voor workshops bij een harmonieorkest werken ze ook samen met collega houtblazers. Dag(deel)invulling in overleg.

Ook bij Brassbands komen zij graag langs.

Voor meer informatie & contact over deze workshops zie:
https://www.trompetnet.nl/contact-2

Haags Koperkwartet “Ceremonieel, feestelijk en multi inzetbaar”


Het Haags Koperkwartet bestaat uit vier professionele musici die allen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag hebben gestudeerd. Met hun ruime podiumervaring kunnen zij als kwartet zelfstandig maar ook in samenwerking met kerkorgel en koor gevarieerde optredens verzorgen. Het kwartetrepertoire voor de bezetting van twee trompetten en twee trombones is uitermate geschikt voor kerkconcerten en bevat werken van de Renaissance tot hedendaagse composities. Voor buitenoptredens, concertzalen en andere festiviteiten heeft het kwartet ook een speciaal lichtklassiek repertoire.
Voor meer informatie & contact over het Haags Koperkwartet
https://www.trompetnet.nl/contact-2

Klinkend Haags Koper in de volgende video’s.
Morgenmusik is een driedelige compositie voor koperblazers in 1932 gecomponeerd door Paul Hindemith. Dit werk behoort tot de Duitse traditie van het torenblazen tijdens festiviteiten. Het is een voorbeeld van wat Hindemith zelf noemde ‘Gebrauchmusik’. De compositie bestaat uit drie korte delen: een ceremoniële opening, een lyrisch middendeel en een korte sprankelende finale. Deze uitvoering door het Haags Koperkwartet is live opgenomen op 2 oktober jl. in de St. Jacobuskerk in Den Haag tijdens het Vierne Festival.

 

Fugue in g-minor van Jacques Hotteterre (1674-1763) komt uit zijn Sonata no. 1, opus 3 bewerkt voor koperkwartet door Michel Rondeau. Deze opname is live uitgevoerd door het Haags Koperkwartet op 2 oktober jl. in de St. Jacobuskerk te Den Haag tijdens het Vierne Festival.

Een fuga (van het Latijnse fugere, vluchten) is een muziekvorm waarin meerstemmigheid (contrapunt) en gevarieerde herhaling een hoofdrol spelen. Deze vorm ontwikkelde zich in de 18e eeuw uit verschillende soorten contrapuntische composities als de ricercares, capriccio’s, canzones, en fantasia’s.

 

In 1959 componeerde de Belgische componist Flor Peeters zijn ‘Entrata Festiva, opus 93 – Processional & Recessional’ voor orgel, twee trompetten, twee trombones, pauken en unisono koor ad libitum. Hij droeg dit werk op aan zijn goede vriend en leerling Leopold Sluys.

In de volgende video de live-uitvoering van Entrata Festiva, onlangs uitgevoerd in de St. Jacobuskerk in samenwerking met organist Jos Laus en paukenist Frans Asselman.

In de volgende video feestelijk koper met een uitvoering van ‘The Prince of Denmark’s March’ van Jeremiah Clarke in een arrangement van Matthijs Valkenwoud voor koperkwartet, orgel en pauken.

Meer over het Haags Koperkwartet ook in het Engels op:
https://www.trompetnet.nl/haags-koperkwartet

Het Haags Koperkwartet is te volgen op Facebook:
https://www.facebook.com/haagskoperkwartet

Haags Koperkwartet “Mag ik u voorstellen”

Mag ik u voorstellen: “Theo Hartman trompettist bij het Haags Koperkwartet”.

Theo Hartman is op 9-jarige leeftijd met trompetlessen begonnen bij harmonievereniging T.A.V.E.N.U. in Den Haag. Na trompet gestudeerd te hebben bij Henk Bakker, Theo Laanen en John Taber studeerde hij in 1983 succesvol af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Aanvullende trainingen en masterclasses heeft Theo gevolgd bij (internationale) solisten als Peter Masseurs, Pierre Thibaud, Markus Stockhausen, Ken Cox en barokspecialisten Don Smithers en Charles Toet.

Van 1985 tot 1990 werkte Theo als 2e plv. 1e trompettist in vaste dienst bij het Haifa Symfonie Orkest in Israël. Met het Haifa Koperkwartet heeft hij veelvuldig door geheel Israël opgetreden. In 1987 heeft Theo op uitnodiging als 1e trompettist een uitgebreide tournee met het Israel Sinfonietta Beersheva o.l.v. Mendi Rodan door de Verenigde Staten, Canada en Engeland gedaan met als hoogtepunt een gala-concert in Carnegie Hall, New York.

Vanaf 1990 bij terugkeer naar Nederland speelde Theo als freelancer regelmatig bij veel Nederlandse symfonieorkesten, zoals het Noordhollands Philharmonisch Orkest en het Radio Symfonie Orkest. Ook bij de Koninklijke Militaire Kapel in Den Haag heeft hij een aantal jaren regelmatig meegespeeld.
Sinds 2006 is Theo ook trompettist en initiator bij het koperensemble Continuous Brass.

Sinds 2015 speelt hij in meerdere bijzondere ensembles met uiteenlopende combinatie van instrumenten, zoals het Triple Berry Trio, Duo Beyond Limits en Duo Hartman – Van IJzerlooij. Voor kleinere ensembles bemiddelt hij tevens via TNCB Productions.

Theo is als koperdocent in de Randstad werkzaam bij verschillende muziekscholen en muziekverenigingen via zijn bedrijf ‘Trompetnet.nl’. Ook geeft hij in Den Haag privélessen bij hem thuis.

Met het Haags Koperkwartet – waar Theo de initiator en organisator van is – heeft hij wederom een prachtig ensemble om mee samen te werken.